Meidenteam Break Out ‘88 stopt op hoogtepunt!

In 2011 begon er een nieuwelichting basketballertjes bij Break Out ’88. Uit deze lichting ontstond één van de meest succesvolle teams van onze vereniging. Nu, 10 jaar en vele kampioenschappen later, vliegen onze meiden uit om te studeren in alle uithoeken van Nederland.

Voorafgaand aan het seizoen 2011/2012 begon basketbalvereniging Break Out ‘88 met een nieuwe lichting kinderen aan minibasketbal. Kinderen vanaf 7 jaar konden komen trainen en speelden hun wedstrijden in twee U10 teams in toernooivorm. De aanwas van jeugdleden betrof voor een groot deel kinderen van senioren of oud leden, welke de basketbalsport op hun kinderen wilden overdragen. De eerste seizoenen werd er nog gespeeld in mixteams van meiden en jongens door elkaar. Vanaf de leeftijdsgroep U12 werden de meiden en jongens opgesplitst en met wat nieuwe aanvulling was het Break Out ‘88 meidenteam geboren.

De meiden trainden één keer per week één uur en wisten vanaf de eerste wedstrijd de competitie te domineren. De eerste seizoenen werd er vooral gewonnen van de regionale tegenstanders, maar na enkele winterkampioen-promoties en zomerkampioenschappen, werden de reisafstanden steeds groter en de tegenstanders steeds beter.

Langzamerhand kregen de meiden individueel steeds meer hun eigen rol in het team. Meiden met lengte op de centerposities, snelheid gecombineerd met een goede pass en schot op de forwardposities en balvaardigheid op de guardpositie. De grote gemene deler was toch wel onverschrokkenheid, mentale veerkracht en onderlinge vriendschap. De meiden kunnen het binnen en buiten veld goed met elkaar vinden. Het was voor de coaches mooi om te zien dat ze het spel tijdens time-outs konden aanpassen wanneer de wedstrijden of de tegenstanders daarom vroegen.

Met grote regelmaat moesten de meiden het opnemen tegen gerenommeerde clubs uit Amsterdam, Landsmeer, Heerhugowaard en de Rijp. Dit waren selectieteams welke drie keer per week trainden. Veelal was de verwachting van deze tegenstanders dat ze “dat clubje uit Hippolytushoef” wel even zouden verslaan. Soms moesten zelfs onze coaches het persoonlijk ontgelden. Een legendarische belediging richting onze coach: “Ik heb meer verstand van basketbal in mijn pink, dan jij in je hele lichaam. Na vaak zenuwslopende wedstrijden, zeker ook voor de coaches, bleven de punten dan toch achter op- of gingen mee naar Wieringen.

Kampioenschap na kampioenschap werd binnengesleept en de meiden promoveerden uiteindelijk zelfs naar de 1e klasse A. In deze klasse bleek het voor de trainers/coaches verplicht om een trainerslicentie te hebben. Dit was voor onze trainers toch een brug te ver (het moet wel hobby blijven), dus werd er dan een half seizoen gespeeld met dispensatie.

Het meidenteam van Break Out was inmiddels toch een beruchte tegenstander geworden, waar door grote clubs serieus rekening mee werd gehouden. Den Helder bijvoorbeeld, speelde voor de zekerheid toch altijd even met de meiden welke in de landelijke jeugdcompetitie uitkwamen als de meiden van Break Out ‘88 uit Hippolytushoef de tegenstander waren.

Memorabel waren ook de wedstrijden tegen Derba en Heiloo. Geen middel werd door deze tegenstanders geschuwd om eindelijk eens te winnen van het team van Wieringen waarbij de emoties bij de tegenstander vaak hoog opliepen. Uiteindelijk werden onze speelsters zelfs door Derba benaderd om bij hen te komen spelen. If you can’t beat them, join them!

Helaas zijn de laatste seizoenen als een nachtkaars uitgegaan als gevolg van de Corona pandemie waarbij de competities zijn stilgelegd.

De meiden zijn inmiddels bijna allemaal 18 jaar of ouder en een aantal gaan er volgend jaar op kamers wonen, ergens in den lande. Het is dan niet meer te combineren met de wekelijkse basketbaltrainingen en de wedstrijden in de weekenden. Het team houdt er daarom helaas na 10 mooie jaren mee op.

Break Out ‘88 is enorm trots op haar succesvolste meidenteam ooit en is blij dat de meiden nog wel als recreant en als lid van de feestcommissie aan de vereniging verbonden blijven. We wensen de meiden heel veel succes, aan alle mooie dingen komt een eind. Zeker in dit geval geldt: Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Het bestuur van Break Out ‘88

Leave a Reply